marți, 25 octombrie 2011

peer mediation

Paşi în implementarea unui program de peer mediation în şcoală

Cum se implementează

Posibile dificultăţi

Măsuri de depăşire a dificultăţilor

Prezentarea în şcoală a programului peer mediation

Prezentarea programului în cadrul Consiliului Profesoral, a Consiliului elevilor și în cadrul şedintelor cu părinţii (obținerea sprijinului administrativ/ interesul elevilor).
Reticenta în legătură cu abilitatea elevilor de a reuși să implementeze acest program în școală.

Explicarea detaliată a programului ce urmează să fie implementat și evidențierea avantajelor lui.

Promovarea şi mediatizarea programului peer mediation în școală

Punerea în scenă a unor situatii de violenta din scoala,si solutii oferite de copii in vederea medierii acestor conflicte;

Afise si voluntari care sa anunte actiunile demarate in scoala;

Realizarea unei întâlniri care să prezinte modalitatea de selecție și responsabilitățile ce revin elevilor implicați.Lipsa de implicare a unor cadre didactice pentru promovarea programului;

Resursele materialelor pentru realizarea afișelor

Prezentarea beneficiilor aduse în sprijinul managementului conflictelor de la clasă;

Obținerea sprijinului financiar din sponsorizări.

Selectarea şi pregătirea elevilor

Stabilirea unei abordări potrivite de selectare a elevilor;

Pregătirea elevilor prin parcugerea sesiunilor de formare.

Elevi care vor dori să se implice şi alții care vor fi reticenți.

Alegerea unor elevi care să fie reprezentativi pentru toată școală (grupul de lucru să fie cât mai diversificat).

Organizarea și implementarea programului

Stabilirea strategiilor de lucru (a programului de lucru, a spațiului de lucru, a responsabilităților elevilor pentru sesiunile de mediere).

Posibilitatea ca unele reguli de implementare sau de procedură să nu fie respectate.

Stabilirea unui coordonator care să verifice activitatea elevilor (psiholog, profesor, o persoană din administrație, etc.)

Monitorizarea programului şi evaluarea eficienței programului

Întâlniri -la doua saptamani-dintre coordonatorul proiectului și elevii mediatori;

Oferirea de feedback de către elevi și profesori, fie prin completarea unor chestionare, fie prin discuții față în față.

Supraîncărcare a programului săptămânal.Numirea unui reprezentant al elevilor mediatori de la fiecare clasă, care să participe și să ofere mai departe informațiile discutate în întâlnirea săptămânală.


Putem elabora peer meditation-plan de remediere a conflictelor intre elevi de catre elevi.
Ideal ar fi sa prevenim aceste conflicte si asta s-ar putea face prin ore multe de consiliere,cu aportul psihologului scolar si al consilierului.In cadrul acestor ore,putem initia jocuri de rol,apoi putem exemplifica prin exemple concrete de conflicte din alte scoli si din alte tari,in care elevii sa propuna solutii si sa gaseasca cai de rezolvare.
Cred ca n-ar fi rau,sa punem in balanta cazuri de violenta grava ce se intampla in alte tari:droguri sau atacuri cu arme,atitudini rasiste grave, si sa punctam faptul ca la noi inca ,din fericire stam destul de bine la acest capitol.Am putea sa-i solicitam pe ei,sa contureze un plan de preventie,in functie de nevoile scolii romanesti si de specificul comunitatii din care fac parte.Sa nu uitam de comunicarea asertiva si ascultarea activa.E extrem de importanta.Si poate n-ar fi rau,in cazul in care sesizam violenta din partea dascalilor nostri,sa nu ezitam atragand atentia;copiii fac de multe ori ceea ce vad si raspund cu violenta la violenta!
E un proces indelung,cu aportul unui specialist in medierea conflictelor,care se realizeaza cu rabdare,cu transparenta,cu realism.
Poate n-ar fi rau sa se introduca in orar o ora de cetatenie democratica(sa ramana si cea de educatie civica),sa i se acorde o importanta majora,fiindca multi dintre copii(si dintre adulti)habar n-au ce drepturi au,care e relatia REALA cu edilii nostri,unde se pot adresa in cazul in care sunt abuzati (e si asta o forma de violenta),cum pot fi protejati ,etc.Sunt prea idealista?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.