marți, 25 octombrie 2011

Pro sau contra sanctiunii

Nu stiu daca putem evita comiterea tuturor actelor de violenta in scoala!
Putem insa sa prevenim manifestarea unora dintre ele acordand atentie nu numai performantelor academice ale elevilor, ci desfasurand activitati de dezvoltare sociala si emotionala in cadrul orelor de dirigentie, de consilliere sau in activitatile extracurriculare.

PRO:
Trebuie sa existe in fiecare scoala un Regulament scolar ce prevede sanctiuni pentru nerespectarea disciplinei , pentru manifestarea unui comportament violent din partea elevilor.Totusi,pentru a fi integrati si acceptati in colectiv,copiii trebuie sa aiba un comportament care exclude violenta.O sanctiune,poate sa-l invete pe elev ca violenta nu poate fi acceptata in stabilirea unor relatii interumane eficiente.De asemenea,sanctionand elevul violent,cream sentimentul de siguranta elevilor nonviolenti ,care respecta regulile clasei,avand un sistem de valori bine conturat.
Cred ca sanctiunea este eficienta daca este aplicata corect si consecvent pentru comportamentele violente din scoala si daca sunt acordate recompense si evidentiate comportamentele nonviolente, prosociale.
CONTRA:
Exista riscul ca excesul de sanctiuni sau aplicarea de sanctiuni prea dure pentru situatii minore pot duce la la instalarea unui mediu dictatorial bazat pe frica.
De asemenea e posibil ca elevii sanctionati sa traiasca sentimente negative de furie si manie, situatie care nu va shimba in bine comportamentul lor, avand tendina sa sfideze orice norma sau regula.
Teama de sanctiune poate duce la abandon scolar.
Daca aplicam sanctiuni nejustificate riscam sa etichetam sau sa marginalizam unii elevi (vor fi marginalizati si de colegii lor).Exista
elevi ce pot fi impasibili (indiferenti afectivi) in fata sanctiunilor datorita unor carente educative din familie (in propria familie nu au fost obisnuiti cu un sistem de reguli si recompense si pedepse).
Concluzie: sunt de parere ca intr-un grup social si in mod special la grupul scolar la care facem referire, trebuie sa existe un sistem de reguli care trebuie respectate pentru a se putea stabili relatii interumane eficiente. Nerespectarea regulilor atrage dupa sine aplicarea de sanctiuni.
Acestea sunt eficiente in urmatoarele conditii:
* sanctiunea sa fie direct proportionala cu fapta comisa;
* elevul sa nu fie pedepsit de mai multe ori pentru aceeasi greseala daca ea nu s-a mai repetat;
- sanctiunile sa fie cunoscute de elevi, sa se aplice cu consecventa cand se comit fapte de violenta in scoala, pentru orice elev indiferent de pozitia lui sociala si materiala!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.