luni, 14 noiembrie 2011

Dependenţa de Internet în România

În cadrul programului Sigur.Info, coordonat de Salvaţi Copiii România, este disponibil un serviciu de consiliere - HELPLINE, prin intermediul căruia copiii, adolescenţii, părinţii şi profesorii adresează întrebări, primesc informaţii şi sfaturi în momentul în care se întâlnesc cu situaţii neplăcute sau necunoscute pe Internet. La adresa www.helpline.sigur.info funcţionează o platformă de chat, o adresă de e-mail: helpline@sigur.info şi o
Linie telefonică 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, număr cu tarifare normală în reţeaua Orange)

Eşti dependent de Internet?

Pornind de la criteriile DSM IV pentru jocul de noroc patologic, Kimberly Young (1998) a propus un chestionar (Internet Addiction Test) cu 9 întrebări pentru identificarea dependenţei de calculator.

1. Ai sentimentul că eşti preocupat de Internet ?
2. Ai impresia că trebuie să petreci din ce în ce mai mult timp pe Internet pentru a obţine o stare de bine?
3. Pierzi controlul timpului petrecut pe Internet ?
4. Ai senzaţia de iritabilitate când te opreşti din utilizarea Internetului?
5. Foloseşti Internetul pentru a scăpa de probleme, pentru a-ţi “ridica moralul”?
6. Ai minţit familia şi prietenii pentru a putea prelungi timpul dedicat Internetului?
7. Ai riscat pierderea relaţiilor sociale, a serviciului, oportunităţile pentru o carieră profesională sau educativă?
8. Ai devenit mai neliniştit odată ce ai înterupt activitatea on-line şi te gândeşti la cea viitoare?
9. Rămâi conectat mai mult timp decât era prevăzut?

O persoană este considerată dependentă dacă răspunde cu DA la cel puţin 5 criterii enumerate mai sus.

Atunci când te simţi mai confortabil cu prietenii de pe Facebook decât cu cei reali sau nu te poti opri din jocuri video, jocuri de noroc sau pur şi simplu, surfing, chiar şi atunci când acestea au consecinţe negative asupra vieţii tale, ai toate şansele să te afli în pragul unei dependenţe.

Deşi Internetul a devenit una dintre cele mai importante resurse de informaţii, utilizarea necontrolată a lui poate avea un impact negativ asupra performanţelor şcolare, a relaţiilor de familie şi asupra stării emoţionale a adolescenţilor, determinând un comportament cu semne şi simptome similare cu cele ale oricărei alte dependenţe.

Toate studiile efectuate pe această temă au identificat nu numai o corelaţie directă între vârstă şi dependenţa de Internet, ci şi, de asemenea, o corelaţie între vârstă şi neglijarea responsabilităţilor legate de muncă sau şcoală. Prin urmare, dintre persoanele care suferă de această dependenţă, adolescenţii şi adulţii tineri sunt mai susceptibili de a fi dependenţi de Internet şi de a-şi neglija locul de muncă şi şcoala.
Unde te poţi adresa?
La adresa www.helpline.sigur.info funcţionează o platformă de chat, o adresă de e-mail: helpline@sigur.info şi o
Linie telefonică 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, număr cu tarifare normală în reţeaua Orange) .
În decursul celor doi ani de funcţionare a acestei componente, operatorii Helpline s-au confruntat cu diverse cazuri de dependenţă, dintre care amintim:

Am un copil de 15 ani şi de când i-am cumpărat calculator nu se mai desparte de el. Toată ziua se joacă World of Warcraft. În ciuda încercărilor mele de a vorbi cu el, nu am reuşit să fac nimic. Nu vorbeşte cu mine, e retras, la şcoală stă în spatele clasei şi desenează pe caiete. Nici altceva nu face, am stat în spatele lui la calculator şi nu ascultă muzică, nu vorbeşte cu nimeni. Puteţi să mă ajutaţi cu un sfat?
Maria, 40 ani

Echipa Helpline Sigur.Info a sfătuit-o pe Maria să-şi îndrume copilul către alte activităţi, să îl încurajeze să îşi petreacă mai mult timp în compania familiei şi a prietenilor. Totodată, ei i-a fost sugerat să aibă o discuţie sinceră cu fiul ei, care să se concentreze pe nevoile lui şi, împreună cu el, să găsească activităţi pe care le consideră plăcute, atractive şi care pot înlocui într-un mod eficient timpul petrecut la calculator. Totodată este necesară stabililirea unor reguli clare în privinţa timpului petrecut la calculator.. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că încrederea se câştigă în timp iar abordarea mamei trebuie să ţină cont de relaţia pe care aceasta o are cu propriul copil.
Dacă în urma acestor eforturi, situaţia nu se îmbunătăţeşte şi fiul său are probleme atât şcolare cât şi de relaţionare cu ceilalţi, cel mai indicat ar fi ca acesta să poarte o discuţie cu un consilier care îl poate ajuta să descopere cauza comportamentului dăunător şi să găsească soluţii pentru depăşirea acestei situaţii.


Cred că jumătate din clasa mea, inclusiv eu, şi mulţi din liceul meu suntem dependenţi de Facebook. Nu e foarte bine şi mi-am propus să fac ceva în privinţa mea. Amân tot timpul alte lucruri ca să stau pe Facebook şi dacă nu am acces câteva zile mă enervez.
Andrei, 16 ani

Operatorii Helpline Sigur.info l-au ajutat pe Andrei să-şi creeze un program pentru timpul petrecut la calculator, inclusiv pe reţelele de socializare. El a fost încurajat ca pentru început să contorizeze dacă depăşeşte timpul pe care şi-l alocă singur pentru acest tip de activitate. Dacă timpul este considerabil mai mare decât cel propus iniţial, acestuia îi este recomandat să îşi facă o listă cu alt tip de activităţi pe care îşi doreşte de mult să le facă şi pe care le-ar fi putut desfăşura în timpul respectiv. După această etapă le poate aprecia cu note de la 1 la 5 iar cele care ajung în top să le desfăşoare în săptămâna următoare.
Totodată, el a fost sfătuit să îşi petreacă mai mult timp cu prietenii săi care nu sunt atât de preocupaţi de navigarea pe Internet.

Ce poţi face pentru a evita sau stopa dependenţa?

Helpline Sigur.info recomandă câteva metode prin care se poate ţine sub control utilizarea excesivă a Internetului. Acestea pot fi aplicate de copil, iar cel mai indicat este să primească ajutor din partea persoanelor apropriate. Este uşor ca o persoană să revină la modele vechi de consum, mai ales atunci când utilizarea Internetului nu poate fi evitată în desfăşurarea activităţilor zilnice.


• Recunoaşte existenţa altor probleme care ar putea alimenta dependenţa de Internet. Dacă o persoană se luptă cu depresie, stres, anxietate, de exemplu, adicţia pentru Internet poate fi doar un mod de a a fugi şi îngropa aceste trăiri negative.
• Menţine-ţi un grup de prieteni stabili. Cu cât o persoană are mai multe relaţii în viaţa reală, cu atât va avea mai puţin nevoie de Internet pentru interacţiunea socială. Este important să alocaţi timp într-o săptămână pentru activităţile cu familia sau prietenii. Dacă o persoană este timidă, aceasta poate fi încurajată să caute grupuri cu interese comune, cum ar fi echipe sportive, grupuri de lectură, cursuri de pictură etc. Acest lucru permite interacţiunea cu ceilalţi şi dezvoltarea naturală a relaţiilor.
• Ţine o evidenţă a timpului petrecut. Ţine cont de timpul pe care ţi-l petreci online. Incearcă să te monitorizezi şi să ai o idee clară a motivelor pentru care petreci câteva ore atunci când îţi propui să stai doar 10 minute.
• Stabileşte obiective clare pentru utilizarea Internetului. Stabileşte înainte să te aşezi la calculator ce vrei să faci şi cât timp vrei să-l foloseşti în acest scop. Poţi folosi chiar o alarmă care să te anunţe că timpul tău s-a scurs. Poţi totodată să-ţi propui să închizi calculatorul la aceeaşi oră în fiecare seară.
• Înlocuieşte activităţile online cu altele. Atunci când eşti singur şi te plictiseşti, dorinţa de a intra online poate părea justificată, însă o poţi evita prin desfăşurarea altor activităţi, cum ar fi treburi prin casă.
• Recompensează-te. Dacă faci progrese şi îţi atingi obiectivele propuse atunci recompensează-te.

Sfaturi pentru părinţi

Cum să ajutăm un tânăr care se luptă cu dependenţa de Internet? Ca părinte, este important să realizaţi că o comunicare deschisă cu copilul este cea mai eficientă şi că acesta se află într-o perioadă mai sensibilă, deci acţiunile pe care le luaţi trebuie să nu fie drastice şi să fie înţelese de cel mic. O limitare a accesului la Internet este absolut necesară, iar copilul trebuie să fie supravegheat la început şi, în cazul în care este nevoie, ajutat. Dacă un tânăr arată semne de adicţie de Internet, există o serie de măsuri care se pot lua:

• Încurajaţi-l spre alte interese şi activităţi. Încurajaţi-l să nu mai stea în faţa monitorului şi propuneţi-i alte activităţi sau hobby-uri. Cu această ocazie aveţi posibilitatea de a vă apropia de copil, cunoscându-i interesele şi activităţile preferate
• Purtaţi o discuţie generală despre diverse tipuri de probleme. Utilizarea compulsivă a Internetului poate fi cauzată de probleme mai grave. Orice schimbare sau provocare majoră în viaţa unui copil îl poate afecta la acest nivel
• Cereţi ajutorul unui specialist sau unei persoane de încredere. Adolescenţii au tendinţa de a se răzvrăti. Dacă totuşi primesc o informaţie de la o persoană de încredere, ei ar putea fi mai dispuşi să asculte. Încercaţi să rugaţi un profesor, consilier şcolar, doctor sau un prieten de familie să vorbească cu el. Să nu vă fie frică să cereţi ajutorul unui specialist în cazul în care sunteţi preocupat.
• Fiţi un model demn de urmat. Administraţi cu grijă utilizarea computerului şi a Internetului în viaţa personală.

Dragă profesor, te invităm să distribui această informaţie către clasele unde predai, deoarece considerăm că este important ca elevii tăi să fie conştienţi de faptul că au unde să apeleze atunci când se confruntă cu problemele atât de frecvent întâlnite pe Internet. De asemenea, dacă doreşti să fii în pas cu noile informaţii tehnologice astfel încât să-ţi poţi proteja copiii, te aşteptăm să ne contactezi la www.sigur.info/helpline

Material pus la dispozitie de Organizatia Salvati Copiii,membra al Save the Children International.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.