marți, 27 august 2013

filme pe tematica violentei

Filme pe tematica violenţei în şcoală
Am adunat mai jos câteva titluri de film, cu o tematică asemănătoare, care mie mi-au plăcut foarte mult. Am căutat şi o mică prezentare pentru fiecare, pentru a vă putea face o imagine asupra lor.

,,Jurnalul străzii”
Regizorul Richard LaGravenese aduce în prim-plan proiectul „The Freedom Writer's Diaries: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them”, scris de profesoara Erin Gruwell, împreuna cu elevii ei. Ceea ce încep să scrie elevii „periculoşi”este o odisee împotriva ignoranţei, a neînţelegerii şi a forţelor negative din propriile vieţi, ce le va deschide ochii şi-i va învăţa să devină eroii propriilor vieţi.

,,Bang, bang, eşti mort”
“Copiii pot fi cei mai nemiloşi oameni. Incredibil de cruzi.”
Cuvinele elevului model Trevor Adams reflectã experienţa sa de la liceul Rivervale High.
El a fost victima unei agresiuni atât de traumatizante, încât a ameninţat cã va arunca în aer echipa de fotbal. Dar salvarea lui vine de la profesorul de teatru, domnul Duncan, (Tom Cavanagh, vedeta filmului de televiziune “Ed”).
El îi oferã lui Trevor rolul principal într-o piesã a şcolii, alãturi de minunata Jenny Dahlquist. Atât profesorul, cât şi viitoarea lui prietenã încearcã sã-l ajute sã menţinã drumul drept.
Dar piesa e în pericol. Povestea despre ucigaşi adolescenţi, combinatã cu trecutul plin
de probleme al lui Trevor îi face pe pãrinţi sã încerce sã interzicã piesa.
Dacã vor reuşi, Trevor s-ar putea sã nu se facã auzit niciodatã, iar asta ar putea declanşa
o adevãratã bombã umanã.
,,Minţi periculoase”
Louanne Johnson, profesoară şi fost infanterist marin, acceptă postul de profesor la liceul Est Palo Alto. Însă nu realizează că studentii pe care urmează să-i educe sunt foarte inteligenţi, dar cu probleme sociale. Are de ales între a se da bătută şi a le atrage atenţia elevilor săi pentru a-i ajuta să înveţe. Petrec împreună clipe frumoase, printre poezii şi muzică, până când unul dintre elevi este omorât. Atunci Louanne decide să renunţe la slujba ei de profesor, neştiind însă că elevii ei s-au ataşat atât de tare de ea încât nu o vor lăsa să plece cu una, cu două…

,,Cercul poeţilor dispăruţi”
La sfârşitul anilor ’50, într-o şcoală de elită din New England un profesor de literatură non-conformist (Robin Williams) îşi învaţă elevii să se abată de la litera cărţii şi să dea frâu liber pasiunilor.
La inceput timoraţi şi obişnuiţi să respecte regulile rigide care le ordonează viaţa la şcoală şi acasă, baieţii sunt reticenţi la cerinţele acestui profesor excentric care îi impinge să rupa din manuale paginile cu comentarii stupide sau să se urce pe bănci ca să priveasca viata din alt unghi...Încetul cu încetul se lasă însă seduşi de stilul şi învăţăturile lui (Trăieşte clipa! Trăieste ziua! Trăieste o viaţă extraordinară!), prinzând curaj să se exprime liber şi să îşi urmeze visurile. Una dintre pasiunile lor e desigur poezia şi astfel descoperă că profesorul lor, care în adolescenţă învăţase la aceeaşi şcoală, făcuse parte din Cercul poeţilor dispăruţi, un cenaclu misterios format din elevi îndrăzneţi, care se reuneau într-un fel de grotă din apropierea şcolii şi unde citeau poezie – a lor sau a marilor dispăruţi. Cu această legatură peste generaţii care îi apropie de profesor, băieţii capătă mai multă îndrăzneală, dar viaţa şi libertatea din afara orelor de literatura se dovedesc a nu fi chiar atât de uşor de cucerit. În urma neînţelegerilor cu un tată autoritar şi inflexibil, unul dintre băieţi se sinucide, iar profesorul e găsit ţap ispăşitor şi dat afară. Iar înainte ca vechea ordine şi disciplină să se reinstaureze la orele de literatură, baietii îşi iau un mut şi emoţionant la revedere de la profesorul pe care îl consideră pedepsit pe nedrept. Din această întâlnire, profesorul şi elevii rămân cu o lecţie de viaţă învăţată, dar şi cu o amintire tandră care îi va ajuta să-şi aline durerea pe care o aduce întotdeauna pierderea inocenţei.


,,Elefantul ”
Cineastul american Gus Van Sant, cu o operă eteroclită şi interesantă, face cu acest Elefant un film de artă inspirat dintr-un eveniment tragic. În ziua de 20 aprilie 1999, doi băieţi de la liceul Columbine, dintr-o suburbie a Denverului, au intrat în şcoală, cu genţi pline cu arme, şi au deschis focul. În masacru au murit 12 persoane. Băieţii au murit şi ei. Totul s-a petrecut foarte repede. O lume întreagă a rămas stupefiată. Gus Van Sant nu şi-a propus, cred, explicit să caute şi să găsească sursa răului. Nu a fost interesat de latura documentară. Nu a refăcut evenimentul pentru acest scop. Cred mai degrabă că, aşa cum făcea în precedentul său film Gerry, el a găsit în tragedia de la Columbine materia optimă pentru o explorarea a noţiunii de timp.

,,Dă mai departe”
Eugene Simonet (KEVIN SPACEY) este un profesor de studii sociale care nu se aşteaptã la o schimbare a clasei a şaptea din acest an faţã de cea din anul trecut. “Eugene are acelaşi discurs pentru elevii sãi în fiecare an, sperând, fãrã o certitudine, cã unul dintre ei îl va lua în serios”, spune Kevin Spacey. Un om ale cãrui cicatrici fizice scot în evidentã mult mai adâncile cicatrici emotionale, Simonet este cu toate acestea un profesor pasionat. “Îşi transferã speranţa cãtre elevii sãi, deoarece el nu mai are speranţe pentru propria persoanã. Din punct de vedere emoţional, el este la pãmânt”.


The History Boys
Într-o lume a rigidităţii şi a anumitelor rigori tipice englezeşti ( gen Cambridge sau Oxford ), ale răcelii dintre relaţiile omeneşti, studenţii Irwin si Darkin încearcă să-şi croiască o soartă potrivnică vieţii pe care şi-o doresc, pentru viitor. Cei doi studenţi, Irwin şi Darkin fac parte din aşa zisa clasa riguroasă de băieţi. Ei şi alţi băieţi îşi petrec timpul, asteptând să treacă nemilosul proces de admitere universitar, eveniment pe care-l împart cu colegii, şi chiar cu profesorii. Viaţa de student este frumoasă dar şi plină de urcusuri şi coborâşuri care pot deopotrivă salva /"îngropa" vieţi şi destine, conform funcţionării procesului educational, ale cărei cărări sunt uneori ciudate ca şi pentru cei doi prieteni, porniţi in acest timp într-o călătorie unde au parte de anumite surprize ...

LEON
O poveste emotionanta despre două personaje puţin probabile să trezească de la început simpatie: un ucigas plătit şi un copil problemă. Iată însă că, mulţumită regizorului Luc Beson, dar şi a actorilor Jean Reno şi Natalie Porman filmul tratează cu succes povestea unei prietenii între cei doi, şi întâmplările tragice care le vor schimba definitiv viaţa. Personajul negativ interpretat de Gary Oldman este unul din punctele forte ale filmului, recitalul actoricesc fiind unul de excepţie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.